kindergarden Theresienhöhe

location: Munich Map Pin
built: 2004

building contractor: Gewofag
landscpae planning: Auböck&Karasz
The kindergarten with four groups is organized as a detached two-floor building in order to obtain as much open space as possible. The constructive grid of the underground building can be bypassed by filler-joist tie-in floor, so that the organization of the floor plan is less constrained than the one of the housing part.
The kindergarten is separated in 3 buildings, which are linked through a two-floor hall. The basic idea of the design was to build a little village, where the single houses can communicate with each other through the "alleys".
Two of the buildings contain the groups and the intensive rooms - therefore the children rooms - , in the third building you can find the kitchen, rooms for the staff and the multipurpose room. This building is built as a skewed prism for following reasons:
- functional intention: because of the tilt the alleys open up to the top and enable generous illumination - without building additional floor area.
- urban planning intention: the tilt of the building breaks the line of the house facades in the Hans-Fischer-Straße and can assert oneself in the six-floored surroundings.
- contentual intention: the distinctive building has a high recognition factor for the "small residents".